Persoane interesate

joi

19aprilie vineri2013

 Cum gândiţi, aşa percepeţi lumea. Pentru că, înainte de a fi voi în lume, lumea există în mintea voastră. De ce vă plângeţi atunci de ea?
                                                                    Jaya Row





Frumoasă eşti, iubita mea.
Mâinile tale caută-n părul nopţii
stelele mici şi plăpânde care mişună
tulburând cu foşnetul lor de aur
liniştea mare...
                     Nina Cassian 


Mă gândesc la toţi aceia care sunt împreună doar din teama de singurătate. Sau la aceia care spun că se iubesc, fără a fi împreună, din teama de a nu-şi sacrifica reciproc libertatea. Două alegeri aparent opuse, dar falimentare amândouă, pentru că sunt generate de acelaşi impuls: şmecheria.
                 Massimo Gramellini (1960 -     )

4 comentarii:

  1. Anonim23:29:00

    "Penso a tutte le persone che stanno insieme senza amore, per paura della solitudine.
    E a quelle che si amano senza stare insieme, per paura di sacrificare la libertà.
    Due scelte in apparenza opposte, ma che conducono entrambe al fallimento perché generate dal medesimo impulso: la vigliaccheria."

    Acesta este textul original de Massimo Gramellini, ori, in limba italiana " vigliacheriea" nu inseamna "smecherie" (furbizia) ci : Vigliacheria = lasitate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai dreptate!! dar eu am încercat să traduc nu cuvânt cu cuvânt, ci în spiritul frazei, şi, după părerea mea, cum am tradus poate fi acceptat. Sigur că originalul "sună" minunat, e acel spirit intraductibil al fiecărei limbi, dar asta nu ne poate împiedica să căutăm variante la traduceri. După părerea mea, şmecherii sunt mai mulţi decât laşii, şi, poate, de aceea am preferat să traduc aşa. Deci: ai drepate, şi îţi mulţumesc pt. corectură. Te mai aştept!

      Ștergere
    2. Anonim20:19:00

      Inteleg...chiar daca, in context , este un nonsens; dar adaptat la varianta Dumneavoastra poate fi justificabil daca "smecheria" ar fi un fel de "exitus acta probat" (scopul scuza mijloacele)...adica, desi "te iubesc" nu-ti pot fi alaturi din teama ca ma vei priva de libertate ( aia de a mai zbura si prin alte parti)...si, desi "nu te iubesc", stau cu tine doar pt. a-mi umple singuratatea. :( Asa da, smecheria si lasitatea pot merge "mana-n mana", deoarece in ambele ipostaze nu se poate vorbi de iubire adevarata ci de o iubire coborata la nivel de "contract"...(cred) :)
      Felicitari pentru blog. E reconfortant sa ma pierd in materie sensibila.

      Ștergere
    3. Felicitările tale (hai să ne tutuim! să ne simţim mai în largul nostru..) îmi aduc bucurie, şi mă încurajează. Da! e reconfortant să ne pierdem în materii sensibile, doar prin astfel de "pierderi" ne putem regăsi!...mereu şi mereu...
      Mulţumesc Adryan Haller, oricine ai fi....
      ...şi, da! te mai aştept!

      Ștergere